A+ A A-

Co jadano w starożytności? Smaki sprzed 2000 lat

Na tych zajęciach zagłębiliśmy się w świat kulinariów sprzed 2000 lat. Słuchacze najpierw zapoznali się z warunkami, w jakich żyli kiedyś ludzie. Poznali ich otoczenie, dowiadując się, co mogło wchodzić w skład ich diety, a co było jeszcze nieznane. Przy tej okazji szeroko omówiliśmy sposoby pozyskiwania składników do kuchni. Poznaliśmy, jakie rośliny były uprawiane, jakie zwierzęta hodowane, a na jakie jeszcze polowano, by urozmaicić menu. Następnie omówiliśmy najpopularniejsze potrawy kuchni śródziemnomorskiej na przykładach starożytnych Greków i Rzymian. Słuchacze dowiedzieli się także, jak bardzo menu bogaczy odbiegało od tego większości ówczesnego społeczeństwa. Nie mogło zabraknąć oczywiście prezentacji przedmiotów związanych z przygotowywaniem posiłków. Wszyscy obecni mogli obejrzeć i dotknąć rekonstrukcji przedmiotów służących dawnym Grekom i Rzymianom do przygotowania przeróżnych potraw. Na koniec Słuchacze poznali ciekawostki związane z kuchnią rzymską. Teraz już każdy z uczestników wie, kto był największym znanym żarłokiem w historii, kto kazał dodawać płatków złota do potraw oraz w jaki sposób tuczono ślimaki na wytworne uczty.
Kto prowadził spotkanie?
Prowadzącym zajęcia był mgr Michał Teodorowicz, absolwent archeologii na Uniwersytecie Warszawskim. Obecnie pracownik w Dziale Edukacji Stacji Muzeum w Warszawie, wcześniej w Muzeum Historycznym m.st. Warszawy. Pasjonat i rekonstruktor zajmujący się głównie okresem starożytnym. W wolnych chwilach wciela się w rzymskiego legionistę lub germańskiego barbarzyńcę. Organizator corocznych Dni Kultury Antycznej w Warszawie.

Obserwatorzy starozytne smaki

Co się u nas działo

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10