A+ A A-

Sfermentowane ryby na obiad a wino na śniadanie. O dziwactwach starożytnej kuchni.

Kuchnia starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian potrafi zadziwić, mimo że nie znali oni wielu produktów, które dziś są powszechne w naszej diecie, takich jak ziemniaki, czekolada czy pomidory. Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się, że najbiedniejsi Egipcjanie żywili się głównie chlebem i piwem, a dieta ta była odpowiednia już dla 3-latków. Z kolei Grecy i Rzymianie pili głównie wino (mieszane z wodą), nawet do śniadania. Rzymskim przysmakiem były też sosy ze sfermentowanych ryb, które dodawano nawet do ciastek!
Starożytne uczty i bankiety nie obyłyby się bez odpowiedniej zastawy. Podczas zajęć uczniowie zobaczyli, jak wyglądały greckie naczynia czarno- i czerwonofigurowe, a następnie sami wykonali dekorację zastawy bankietowej. Na koniec ubrali się w starożytne stroje i wzięli udział w greckim sympozjonie. Wykład poprowadziła dr. Paulina Komar


3

Co się u nas działo

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10